
De gezondheidsvoordelen van fruit
Tips om meer fruit te eten
In dit nieuwe nieuwsbericht vertellen we je alles over fruit. Waarom is het belangrijk om fruit te eten en speelt de variatie in verschillende fruitsoorten een rol?
Vrijwel iedereen weet dat het eten van fruit belangrijk is voor de gezondheid. Het voedingscentrum adviseert 2 stuks of 200 gram fruit per dag te eten. Toch eten veel mensen minder fruit dan deze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dat is jammer, want fruit bevat vele goede voedingsstoffen.
Elk stuk fruit heeft zijn eigen gezondheidsvoordelen. Als je hierin goed afwisselt krijgt je lichaam alle voedingstoffen binnen die het nodig heeft.
Zo zijn citrusvruchten, denk aan mandarijnen, sinaasappels, grapefruits, en citroenen, rijk aan vitamine C en vitamine B11 (foliumzuur). Foliumzuur speelt een rol in de groei en vernieuwing van cellen. Vitamine C zorgt ervoor dat ijzer goed kan worden opgenomen en is een belangrijke antioxidant wat voor een sterke weerstand zorgt. Antioxidanten bestrijden de vrije radicalen in het lichaam. Vrije radicalen kunnen een rol spelen bij je verouderingsprocessen, het krijgen van kanker en hart- en vaatziekten.
Er zijn ook fruitsoorten die minder vitamine C bevatten maar die wel veel vezels en kalium bevatten, zoals appels en bananen. Kalium zorgt ervoor dat de bloeddruk en de vochtbalans goed blijven, en vezels zorgen voor een verzadigd gevoel en gaan obstipatie (harde ontlasting) tegen.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel fruit per dag eten een verlaagd risico hebben op hart- en vaatziekten, een beroerte, diabetes type 2, darmkanker, en longkanker, in vergelijking met mensen die minder fruit eten. Dus het is belangrijk om fruit te eten, maar óók genoeg fruit.
Vind je het lastig om aan je dagelijkse hoeveelheid fruit te komen? Hier wat tips:
1 Vervang je tussendoortje als koek of snoep, door fruit
Doe een eetwissel en vervang je ongezonde tussendoortje! Appels, peren, bananen en mandarijnen zijn ideaal fruit om onderweg mee te nemen. Je kan het ook alvast voorbereiden (snijden en/of schillen) in de ochtend, doe er een paar druppels citroensap overheen zodat het niet bruin wordt en neem het mee in een bakje. Mocht je alleen fruit saai vinden, kan je het ook combineren met een klein beetje magere yoghurt of een snufje kaneel!
2 Eet fruit bij bijvoorbeeld de lunch en/of het ontbijt
Lekker om op een volkorenboterham plakjes banaan of peer te leggen (combineer banaan eens met notenpasta, super lekker)!
Ook kun je – bijvoorbeeld voor je ontbijt – fruit goed door magere yoghurt of kwark doen.
3 Diepvriesfruit
Ook is diepvriesfruit een oplossing, het bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit en is vaak ook een stuk goedkoper. En makkelijk, want zo heb je altijd wat fruit in huis. (Bevroren fruit gemengd met magere kwark en eventueel zoetstof is net een ijsje.)
4 Leg fruit in het zicht
Een mooie gevulde fruitschaal in het zicht nodigt uit tot het eten ervan! Het staat ook nog eens vrolijk en gezellig en je wordt eraan herinnerd dat je fruit moet eten. Zo vergeet je het niet!
Het kan ook helpen als je het telkens opschrijft als je fruit hebt gegeten. Als je aan het einde van de week ziet dat het je elke dag, of in ieder geval enkele dagen is gelukt aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit te komen, motiveert dat en geeft dat een goed gevoel!