Taekwondo is SUPER!

Wij zijn er klaart voor!

Zondag 3 februari 2019 was het zover! Vijftien mannen en vrouwen staan klaar, klaar om de uitdaging aan te gaan en te laten zien wat ze kunnen op het gebied van Taekwondo. Spannend, heel spannend, want het zijn wel de Nederlandse kampioenschappen. Er is hard getraind op de lessen die gegeven worden op verschillende locaties in de regio. Vaak bij voorzieningen van Ons Tweede Thuis, aansluitend op het werk of als onderdeel van de dagbesteding.

Allemaal winnaars.

Het waren allemaal winnaars zondag 3 februari bij het 2e Special Needs NK Taekwondo.
Allemaal winnaars? Dat kan toch niet? Ja dat kan wel bij Special Needs Nederland. Zij willen sport toegankelijk maken voor iedereen. Iedereen met een uitdaging zoals zij dat noemen. Mensen verbinden en fysiek en mentaal versterken met de oosterse krijgskunst Taekwondo.

Door fysiek bezig te zijn vergroten de deelnemers hun zelfvertrouwen waardoor je sterker in je schoenen staan. Maar je wordt er ook actiever, fitter en blijer van als je Taekwondo doet.

De mensen die meedoen, hebben er plezier in. En het werkt echt.
Lekker je boosheid afreageren tijdens het boxen, lekker schreeuwen bij elke stoot. Dat lucht op! Maar ook het samen ergens voor gaan, respect tonen voor elkaar. Met als beloning dat je heel relaxed uit de les stapt. Lekker, goed in je vel met een leeg hoofd en vol energie.

Special Needs Nederland, ontstaan uit een passie.

Maar er zit een wel een visie achter. Special Needs Nederland onderscheid zich door specialisaties en kennis te bundelen zodat iedere deelnemer de mogelijkheid krijgt om zich te kunnen uiten en te ontwikkelen op zijn of haar manier.
Er wordt gebruik gemaakt van Special Needs Taekwondo, aangepast (kick)boksen, Visie-Brein en reflex trainingen. Het welbevinden en plezier van de deelnemers staat centraal. Niet alleen mensen met een verstandelijke beperking, maar ook ouderen en kinderen die een setje nodig hebben kunnen er terecht.

David Chung, oprichter van Special Needs Nederland vertelt over zijn passie en hoe hij er toe gekomen is om zijn droom vorm te geven.

Uit zijn contact met de Nieuw Zeelandse Ben Evens is zijn interesse ontstaan voor mensen die het net niet alleen redden in de samenleving en in de sport. Door binnen te stappen bij WDC Middelpolder heeft hij kennis gemaakt met de cliënten van Ons Tweede Thuis.
Gewoon maar eens proberen hoe het gaat, Taekwondo in de sportzaal van Middelpolder. De proeflessen waren een succes. Cliënten genoten er van en het mooiste was dat het een hele positieve uitwerking had op het welbevinden van de sporters.

Kortom: vanaf 2016 wordt Taekwondo Special Needs nu wekelijks aangeboden op WDC Middelpolder. Vanaf 2017 ook bij GewoonDOEN! in de Oude Veiling in Aalsmeer. Maar ook als onderdeel van de dagbesteding op o.a. De Dijk. En vanaf februari 2019 als onderdeel van de Verlengde Leerweg in het blok Empowerment.

Tijdens de lessen bij Middelpolder en GewoonDOEN! wordt David geassisteerd door jonge mensen die op zijn sportschool Chung Do Kwan de Taekwondo beoefenen. Jonge mensen die het leuk vinden om juist onze mensen te helpen bij hun lessen. Mooie integratie over en weer.

Wat vindt jij nou van Taekwondo?

Dat kunnen de deelnemers het beste zelf vertellen. Zij willen graag met ons delen waarom zij zo enthousiast geworden zijn voor Taekwondo.

Waarom is het belangrijk voor je?
Britt vertelt dat ze het leuk vindt om met een groep samen aan de slag te zijn. En ze wordt er rustig van, dat vindt ze heel fijn.
Kim wordt er blij van, ook als ze eigenlijk geen zin heeft omdat ze moe is en haar hoofd vol zit, gaat ze toch. Ze vertelt dat ze dan lekker aan de slag gaat en dat er dan een “stofje” vrijkomt waar ze weer blij van wordt. Ze gaat dan naar huis met een opgeruimd hoofd en vol energie.
Feroz vindt het fantastisch, doet altijd zijn best. Hij was ook eerste bij de NK op 3 oktober. Daar is hij best trots op!
Gerben heeft vroeger al op Taekwondo gezeten. Nu loopt hij stage bij GewoonDOEN! en is weer aangehaakt bij het Taekwondo team in de Oude Veiling. De NK vond hij eigenlijk best wel een beetje spanend.

Wat moet je juist wel en juist niet doen?

Britt vertelt dat je de technieken die ze leert bij Taekwondo niet mag gebruiken buiten de sportzaal. Ze is daar heel stellig in. Dat mag echt niet is haar op het hart gedrukt.

Dat wordt volmondig beaamt door de andere uit het team. En het is wel fijn als je er gewoon bent, sporten doe je samen. Dus ook niet te vaak afwezig zijn!

WK Special Needs Taekwondo in Nieuw Zeeland
Wat voor allemaal een hoogtepunt is, is dat het team uitgenodigd is om mee te doen aan de WK in Nieuw Zeeland. Er wordt hard getraind door alle sporters in de diverse teams.

Wat het extra spannend maakt is, of het wel gaat lukken. Er moet nog een aardig bedrag bij elkaar gesprokkeld worden voor de reis naar en het verblijf in Nieuw Zeeland.

Maar de stemming is optimistisch. De stelling is: we gaan er heen, David krijgt alles voor elkaar!
Er worden ook verschillende acties uitgezet om geld bij elkaar te krijgen. De Gemeente Amstelveen wil helpen, er zijn fondsen die iets bij willen dragen en er wordt/is een Crowdfunding pagina geopend. Daar kan iedereen een bijdrage doen, klein en groot.  

Draag je het Taekwondo team een warm hart toe en wil jij ook dat ze straks afreizen naar Nieuw Zeeland? Kijk dan eens op www.stichtingspecialneeds.nl of op de crowdfunding pagina.

Kom een keertje meedoen!
WDC Middelpolder, Veteranenlaan 3, 1183 DL Amstelveen op donderdagmiddag van …..tot ……………
De Oude Veiling, Marktstraat 19, 1431BD Aalsmeer op woensdagmiddag van 17.00 tot 18.00 uur

Vragen? Je kunt bellen of mailen met David, tel. 06 254 333 75 of mailen met info@stichtingspecialneeds.nl