Twijfel over de houdbaarheidsdatum: kun je dit nog opeten of niet?

Producten hebben een bepaalde houdbaarheidsdatum. De datum waarop een product uiterst houdbaar is kan op twee manieren worden weergeven. Dit kan met THT (ten minste houdbaar tot) of TGT (ten minste gebruiken tot).

De THT datum staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven. De fabrikant verzekerd je dat tot de THT datum het product veilig en lekker is. En er ook nog goed uitziet. Na deze datum kan het product meestal nog prima gegeten worden. Kijk voor de zekerheid wel altijd zelf goed of de kleur, geur en smaak nog klopt!

De TGT datum staat op voedingsmiddelen die snel kunnen bederven. Denk hierbij aan vruchtensap, dierlijke producten of champignons. Deze datum geeft de laatste dag aan waarop je het product nog veilig kunt eten of drinken. Na deze datum heb je geen garantie meer dat het product vrij is van ziekmakers zoals bacteriën. Gooi het product na de TGT-datum dus altijd weg. Ook al denk je dat het product nog wel goed is, gooi het weg!
Stop producten met TGT datum na het winkelen gelijk in een koeltas en thuis in de koelkast. Zo voorkom je dat ze bederven.

Je kunt producten met een TGT datum alleen langer bewaren als je ze invriest. Het plaatje hiernaast vind je hoelang je producten kunt bewaren in de vriezer.
Door goed het verschil te weten tussen de THT en TGT datum en deze in de gaten te houden verspil je minder eten en drinken en wordt je er niet ziek van.