4 Personen
Makkelijk
35 minuten
SamenFit
Ingrediënten
- 1000 gram aardappelen
- 1500 gram witte asperges
- 4 zalmfilets
- olijfolie
- 100 ml halfvollemelk
- 1 snufje peper
- 1 snufje gemalen nootmuskaat
- 2 el verse peterselie
- 2 el vloeibare bakmargarine
- 3 el bloem
- 150 ml groente bouillon van groente bouillon met minder zout
- 150 ml kookroom light
Materialen
- grillpan
- kookpan
- grote kookpan of aspergekoker
- snijmes
- snijmes
- aspergeschiller of dunschiller
- 2 steelpannen of pannen met dikke bodem
- spatel
- garde
Tips
- Ook heerlijk met volkoren pasta of gekookte aardappelen.
- Witte asperges zijn best prijzig, je kunt ook kiezen voor de goedkopere variant: groene asperges. Groene asperges zijn iets steviger van smaak dan witte asperges en je hoeft ze niet te schillen. Was de asperges, snijd de houtachtige uiteindes af, snijd ze in stukken van 4 cm. Houd de kopjes achter, kook de rest in 8 min. gaar. Kook na 4 min. de kopjes mee.
Voordat je begint
- Maak het aangerecht schoon met warmwater en een doekje.
- Verzamel al je ingrediënten en materialen en leg deze op het aanrecht.
Bereidings instructies
Schil de aardappelen en kook ze in weinig water in ca. 20 minuten gaar.
Schil de asperges en snijd de harde onderkant eraf.
Kook in ruim water de asperges 5 min.
Draai het vuur uit en laat de asperges, afhankelijk van de dikte, 15-20 min. nagaren.
Verhit de margarine in een steelpan (niet laten kleuren).
Voeg de bloem toe en spatel goed door, laat enkele minuten op laag vuur zachtjes doorgaren.
Voeg al goed roerend met een garde, kokend op laag vuur een scheutje bouillon toe, wanneer de bouillon geheel opgenomen is in margarine/bloem mengsel, voeg dan het volgende scheutje bouillon toe, tot al de bouillon is toegevoegd.
Roer ook de kookroom door de saus tot een dikke gladde saus.
Verhit de grillpan.
Bestrijk de zalmfilets met de olijfolie en bestrooi ze met peper.
Gril de zalmfilets in 2-3 min. per kant bruin en vanbinnen rosé of naar wens net gaar.
Giet de aardappelen af.
Verwarm de melk in een steelpannetje of in de magnetron.
Giet de aardappelen af. Stamp ze met de melk tot een smeuïge puree. Breng op smaak peper en nootmuskaat.
Leg de asperges op de borden.
Schenk er de saus over en bestrooi met de peterselie.
Leg de zalmfilet erbij en serveer met de aardappelpuree.