4 Personen
Makkelijk
30 minuten
SamenFit
Ingrediënten
- 1 kg kruimige aardappelen
- 250 gram winterpeen
- 50 gram margarine
- 1 knolselderij
- 1 magere (runder) rookworst
- 75 gram hazelnoten
- 150 ml halfvolle melk
- 3 eetlepels tuinkers
- picalilly
Materialen
- grote kookpan
- koekenpan
- steelpan
- snijplank
- snijmes
- maatbeker
- pureestamper
Tips
- Kies als rookworst de magere variant.
- Kiemgroenten zijn erg kwetsbaar en maar kort houdbaar. Bij het bewaren moeten de aanwijzingen op de verpakking worden gevolgd. Let op de houdbaarheidsdatum. Het is belangrijk om ze op te eten uiterlijk op de TGT-datum (Te Gebruiken Tot). Bewaar ze in de koelkast bij 4 °C. Houd de tijd tussen het uit de koelkast halen en het opeten zo kort mogelijk.
- Was kiemgroenten vlak voor je ze gaat gebruiken onder stromend water. Sommige kiemgroenten worden wel eens rauw gegeten, maar de meest veilige keuze is om kiemgroenten van tevoren te verhitten. Dit kan door ze 5 seconden onder te dompelen in kokend water of ze goed mee te wokken met de maaltijd.
Voordat je begint
- Maak het aangerecht schoon met warmwater en een doekje.
- Verzamel al je ingrediënten en materialen en leg deze op het aanrecht.
Bereidings instructies
Schil de aardappelen.
Schil de winterpeen met een dunschiller en snijd in plakjes van een halve centimeter.
Schil de knolselderij met een dunschiller en snijd deze in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm.
Kook de aardappelen met de winterpeen in 20 minuten gaar.
Smelt in een braadpan de helft van de margarine.
Voeg de blokjes knolselderij toe en bak goudbruin. Draai het vuur laag en smoor de knolselderij, eventueel met 3-4 eetlepels water, in 15 minuten gaar. Schep regelmatig om.
Rooster in een droge koekenpan de hazelnoten goudbruin en schud ze op een bord.
Verwarm intussen de melk met de resterende margarine in een steelpannetje.
Giet de aardappelen en winterpeen af. Stamp met de melk tot een fijne puree.
Schep de helft van de knolselderij door de puree.
Schep de rest van de knolselderij met de hazelnoten erover.
Verwarm de rookworst en snijd deze in plakjes.
Schep de stamppot op 4 borden. Leg de plakjes rookworst ernaast. Bestrooi de stamppot met de tuinkers en serveer met de picalilly.