10 Personen
Gemiddeld
25 minuten
Gerdie Marian, vrijwilliger bij de lunchclub van Middelpodler
Ingrediënten
- 1 flinke winterpeen
- 1 blik kikkererwten
- 3 eetlepels tahin
- 2 eetlepels citroen
- 1 teentje knoflook
- peper en eventueel zout
Materialen
- oven
- snijplank
- snijmes
- ovenschaal
- vergiet
- kom
- keukenmachine of staafmixer
Tips
- Voor extra smaak kun je kruiden toevoegen zoals paprikapoeder of komijn.
- Lekkere combinaties zijn: wortel met komijn, biet met venkel of dille, paprika met gerookt paprikapoeder, tomaatjes met rozemarijn.
Voordat je begint
- Maak het aangerecht schoon met warmwater en een doekje.
- Verzamel al je ingrediënten en materialen en leg deze op het aanrecht.
Bereidings instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de winterpeen en snijd deze in plakjes.
Doe de plakjes winterpeen in een ovenschaal met een klein scheutje olijfolie en wat peper en eventueel zout.
Rooster de winterpeen 20-30 minuten in de oven.
Laat ondertussen het blik kikkererwten uitlekken in een vergiet, maar vang het kookvocht op. Dit heb je later nodig om de humus mee te verdunnen.
Doe de kikkererwten met de knoflook, zout, peper, tahin en citroensap in een keukenmachine of pureer ze met de staafmixer.
Voeg zoveel kookwater toe als nodig is om de humus te laten draaien in de keukenmachine.
Voeg de geroosterde wortel toe. Laat de humus even goed draaien en breng goed op smaak met nog eventueel zout, peper en citroensap. citroensap haalt de smaak op net als zout. Je kunt ook nog extra tahin toevoegen. Maar net wat je lekker vindt.