In dit nieuwsbericht vertellen we jullie graag over hoe je slim boodschappen
kunt doen zodat je minder eten verspilt en je daardoor jaarlijks veel geld bespaart.
Gezond en lekker eten hoeft niet duur te zijn. Dit kan bijvoorbeeld door recepten te kiezen met goedkope ingrediënten, door de juiste hoeveelheid in te kopen, en de boodschappen op de juiste manier te bewaren. Zo verspil je minder eten en bespaar je geld!
Juiste hoeveelheden
Als je precies de juiste hoeveelheid kookt hoef je niks weg te gooien. Het is voor zowel het eten zelf-als voor je portemonnee zonde als de boodschappen waarvoor je hebt betaald in de afvalbak belanden! Je kunt een maatbeker, keukenweegschaal of spaghettimaatje gebruiken om de juiste porties af te wegen. Ook is op de verpakking van het product vaak te vinden hoeveel je moet afwegen per persoon.
Vegetarisch koken en producten van het seizoen
Daarbij scheelt het ook als je regelmatig vegetarisch kookt; vlees is vaak namelijk het duurste ingrediënt. Goede en gezonde vervangers zijn bijvoorbeeld ei of peulvruchten zoals kikkererwten, linzen of bonen. Het is ook voordeliger om te kiezen voor seizoen groenten en om groente en vis uit de vriezer te eten, die zijn vaak goedkoper dan verse groenten en vis, en even gezond.
Je kunt ook veel geld besparen als je veel dingen zoals sauzen zelf maakt in plaats van dat je ze kant en klaar koopt. Daarbij is dat vaak ook gezonder. Op het internet staan eindeloos veel recepten en tips hoe je dit kunt doen.
Zuinig koken
Ook tijdens het koken kun je geld besparen. Als je het vuur niet te hoog zet, het deksel op de pan doet en weinig water gebruikt, dan scheelt dat op jaarbasis een hoop op je (energie)rekening. Enkele tips op een rij:
• Gebruik weinig water als je kookt. Een klein laagje van 1-2 cm is voldoende om groente en aardappelen niet droog telaten koken;
• Doe de deksel op de pan. Als je altijd met het deksel op de pan kookt, dan kun je hiermee zo’n 335 kWh per jaar besparen. Dat komt overeen met het jaarlijkse energieverbruik van je koelkast of vaatwasser;
• Gebruik kleine pannen. Kleinere oppervlakten zorgen voor minder warmteverlies;
• Maak regelmatig een eenpansgerecht. Dat kost minder energie dan koken met 3 pannen;
• Kook voor meerdere dagen tegelijk en vries een deel in;
• Gebruik vaker de magnetron, die is het zuinigst. Een ovengerecht kost de meeste energie.
Opbergen
Denk er verder aan dat als je thuis komt van de winkel, je de producten die in de vriezer of koelkast moeten eerst opbergt. Zo voorkom je dat een product misschien bederft en dat je het weg moet gooien.
Als we met zijn allen op deze slimme manier met eten- en boodschappen doen omgaan, voorkomen we dat er eten verspilt wordt en dat is goed voor je portemonnee en je helpt het milieu er ook nog een handje mee!