Ons Tweede ThuisKoken op De Dijk

Pasta Bolognese en pompoen curry op het menu, 50 eters en 15 koks. Dat was het uitgangspunt voor het diner op De Dijk afgelopen woensdagavond. De afdelingen Kwaliteit/Beleid en PR hadden ‘de pollepel uitdaging’ aangenomen van de afdeling ICT om te gaan koken op een voorziening van OTT. Het is een mooi evenement wat helemaal in het teken staat van JIJ&IK. Samen koken en samen eten. De 15 koks (medewerkers dienstencentrum en bewoners De Dijk) gingen als een gestroomlijnde keukenbrigade aan het werk zodat het buffet om half zes open kon. Er werd druk opgeschept… en nog een keer, en nog een keer! Kortom een feestelijke avond op De Dijk en wat een fijne plek om te zijn. We gaan de pollepel doorgeven…aan?? Wordt vervolgd.

Pompoen Curry

Uien, milde curry pasta, knoflook, rode paprika, pompoen, speciebonen, courgette, kip (hoeft niet), kokosmelk, zout, peper, rijst.
Bereiding: het zit ‘m vooral in de bereiding van de curry. Eerst een fikse plons olijfolie in de bakpan, currypasta er bij en vijf minuten laten pruttelen (beetje omscheppen). Het moet er olie achtig uit zien. Dan de uien erbij totdat ze glazig zijn. Vervolgens paprika, ook die moet een beetje mee-garen, dan wordt het lekker zoet. De pompoen erbij (geschild in stukken) en vervolgens de kokosmelk. Kook de boontjes en bak de kip apart. (kip alleen als je vlees wil). Op het eind, als alles lekker op smaak is, de courgette, boontjes en de kip erbij. Nog even laten sudderen en aan tafel! Vergeet de rijst niet te koken. (NB niet teveel currypasta, het wordt snel te scherp)

Pasta Bolognese

Uien, rundergehakt , knoflook, rode paprika, wortels, tomaten uit blik, tomatenpuree uit blik, courgette, pasta.
Dit is lekker simpel. Bak de uien/knoflook en rundergehakt en paprika, rasp de wortel (lekker veel) en doe dat er bij als de gehakt etc. gaar is. Even laten doorbakken en dan de blikken gepelde tomaten en de tomaten puree er bij. Zout, peper, Italiaanse keukenkruiden, bouillonblokjes toevoegen naar smaak en geheel dik half uur laten sudderen. Kook de pasta voeg courgette toe . Als laatste een beetje ’staafmixeren’ om de grote stukken er uit te halen en zo een iets egalere saus te krijgen. Serveren met Parmezaanse kaas. En dan maar hopen dat je genoeg gemaakt hebt!

Dan was er ook nog een toetje maar of dat nou echt gezond was…

Magere kwark, zelf geklopte slagroom, honing, citroensap en geraspte citroenschil. Alles luchtig door elkaar spatelen, maarrr je bent gewaarschuwd!

 

Ons Tweede ThuisHerfst-pompoensoep

Benita Roetman is begeleidster bij BZW en staat graag in de keuken. “Ik heb gemerkt dat koken best lastig kan zijn. Vandaar dat ik visueel kookrecepten ontwikkel: recepten met foto’s. Zo kunnen hopelijk meer mensen op een simpele manier gezonder leven.

Met koken ontwikkel je vaardigheden en krijg je inzichten. Koken kun je samen doen en geeft plezier. Laat je zintuigen maar hun gang gaan… Ruiken, voelen, proeven, zien, horen. Ik hoop dat iedere cliënt op zijn of haar eigen manier betrokken wordt bij het koken. Begeleiders en cliënten, trek jullie keukenschort maar aan want dit herfstrecept zal alle zintuigen prikkelen!” Benita is ook voeding/gezonde leefstijlcoach van Simpel Gezond Leven.

 

Recept

Recept herfst-pompoensoep

Meer over pompoenen

Pompoenen zijn een opvallende en tegelijkertijd een beetje vergeten groente. Jazeker, een groente, want ondanks dat pompoenen heel bekend zijn door het van oorsprong Amerikaanse Halloween is pompoen ook heel lekker en gezond en is er geen reden om niet eens pompoensoep of pompoentaart klaar te maken.

Pompoenen zijn gezond

Dat pompoenen heel lekker kunnen zijn en heel veelzijdig zijn is nu wel duidelijk. Maar dat ze zo gezond zijn weten nog veel te weinig mensen. De gezondheidsvoordelen op een rij:

  • pompoenen versnellen de spijsvertering
  • pompoenen zijn goed voor onze cellen
  • pompoenen zijn goed voor de ogen en de huid. Dit omdat pompoenen caroteen bevat dat in ons lichaam kan worden omgezet in vitamine A
  • pompoenen verhogen de weerstand en dat kunnen we wel gebruiken in de herfst!

Ons Tweede ThuisHeerlijk gezond reepje

Karlien van Werde heeft een recept voor een heerlijk gezond reepje. “Net voor mijn overstap van woon- en dagcentrum Veldzicht naar kinderdienstencentrum De Zevenster ben ik meer gaan bewegen en beter op mijn voeding aan het letten.  Ik fiets tegenwoordig naar mijn werk minimaal twee keer per week van Amstelhoek naar Hoofddorp en sinds vier weken zijn we met vier meiden vanuit het Dienstencentrum aan het hardlopen op maandag om 17 uur, we zijn nog in de opbouwende fase 😉 Als je hebt gefietst of gelopen is een gezond reepje erna heerlijk en zeker niet moeilijk te maken, het is hooguit wat plakkerig 🙂

Ingrediënten

300 gram dadels, vijgen en abrikozen, een mix ervan of 1 soort, zelf uitproberen
175 gram noten, zaden, pitten, kokos, een mix ervan, wat je lekker vindt

Bereidingswijze

  1. In de keukenmachine fijn blenderen.
  2. De noten bij de geblenderde dadels doen en nog even blenderen. Kort als je grove noten wilt, wat langer als je fijnere stukjes noot wilt.
  3. Pak een lage vierkante of rechthoekige ovenschaal van 20 bij 20 cm ongeveer en bekleed hem met bakpapier.
  4. Stort je dadelnotenmassa erop en druk het goed aan, eventueel met een bakpapiertje erop zodat niet alles aan je handen blijft kleven.
  5. Eventueel cacaonibs erop.
  6. Nogmaals aandrukken in de vorm.
  7. In koelkast koud laten worden.
  8. In repen snijden, wikkelen in een bakpapiertje en in de koelkast bewaren.

Eet smakelijk!

Ons Tweede ThuisEibertje kiest en lunch inspiraties van Yvonne

Heb je cliënten die zelf naar de winkel gaan en die het lastig vinden om zelf gezonde keuzes te maken? Denk dan aan het boek “Eibertje kiest”. Per productcategorie is er een rode en groene pagina opgesteld. Op de rode pagina staan producten die je beter niet kunt kiezen en op de groene pagina staan producten die een betere optie zijn.  Daar staan nog wel producten tussen die niet gezond zijn, maar het gaat om het maken van betere keuzes. Het boek “Eibertje kiest” help daarbij.

En dan nog 3x feit en fabel over gezond eten

  • Calorieën die je na acht uur ’s avonds eet, verband je niet meer

    ♣ Fabel: Ook na acht uur ’s avonds verbrandt je lichaam nog calorieën. Het maakt niet uit op welk moment van de dag je calorieën binnenkrijgt, maar hoeveel calorieën je in totaal op een dag binnenkrijgt. Wat je meer eet dan je verbrandt, sla je op als vet.

  • Vis en spinazie kun je prima samen eten

    ♣ Feit: Er is jarenlang gewaarschuwd voor de combinatie van vis en groene bladgroenten. Inmiddels blijkt dat het onderzoek waar dit op gebaseerd was, niet klopte. Daarom heeft het voedingscentrum het advies ingetrokken.

  • Light producten zijn altijd goed voor de lijn

    ♣ Fabel: Een criterium voor light producten is dat er 30% minder energie, vet of suiker in moet zitten ten opzichte van de gewone variant. Sommige producten bevatten wel 30% minder suiker, maar bevatten dan weer meer vet dan de gewone variant. Ook betekent light niet dat er geen calorieën in zitten. In light producten kan toch nog veel energie zitten en deze producten bieden verder weinig gezonde voedingsstoffen.

En… drie lunch inspiraties

  1. Yoghurt/kwark: 100 ml magere yoghurt, 100 ml magere kwark, ½ handje ongezouten en ongebrande noten, ½ handje pitten (zonnebloem, pompoen), 1 theelepel honing.
  2. Boerenomelet: 2 eieren, 1 tomaat, ¼ ui, ½ paprika, handje rucola, Provinciaalse kruiden, en knoflook.
  3. Salade: 2 handen spinazie, 2 handen rucola, 50g gerookte kipfilet, handje cherry tomaten, 1 el zilverui, 2 augurken, 1 el pijnboompitten, dressing op basis van olie.