Peulvruchten zijn super gezond!
Ze bevatten veel vezels, kalium, magnesium, ijzer, zink en eiwitten. Ze helpen bij het verlagen van het cholesterol, bloeddruk en het stabiel houden van de bloedsuiker. Daarnaast worden ze geassocieerd met een lager risico op hart- en vaatziekten, dementie, kanker en andere chronische ziekten. Dus je wil ze echt gaan eten! Maar ze kunnen ook voor een bijverschijnsel zorgen: winden, scheten, flatulentie, hoe je het maar wilt noemen:)
Hoe kom je aan die winderigheid bij het eten van peulvruchten?
Wanneer je veel bonen, peulvruchten gaat eten krijg je ineens veel meer vezels binnen. Maar ook als je al veel groenten, fruit en volkorengranen eet kunnen peulvruchten toch nog problemen veroorzaken. Peulvruchten zijn namelijk super vezelrijk. 100 g gekookte kidneybonen bevatten 10 g vezels.
Onze darmen verteren die vezels niet zelf. Dat doen de (1-1½ kg!) bacteriën in onze darmen voor ons, onze darmflora. Zij leven van die vezels. Wanneer je je voeding vezelrijker maakt door bijvoorbeeld het toevoegen van bonen kan dat even schrikken zijn voor onze bacteriën. Er is ineens wel HEEL veel te eten voor de bacteriën, eigenlijk teveel. De bacteriën moeten zich hieraan aanpassen en zichzelf vermeerderen. Dit proces kan gepaard gaan met een opgeblazen gevoel, kramp en winderigheid.
Wat te doen tegen die winderigheid?
Je darmen trainen, echt waar! Ook je darmen kun je trainen. Door met een kleine hoeveelheid peulvruchten te starten. Denk bijvoorbeeld aan een eetlepel, of een halve eetlepel. Bouw dit dan langzaam op. Hierbij is het wel handig dat je de peulvruchten meerdere keren per week eet, om het goed op te bouwen. Zo kan je darmflora zich aanpassen. De bacteriën die de betreffende boon verteert zullen zich vermeerderen. Dus ga lekker aan het trainen.
Andere tips om buikklachten en winderigheid te voorkomen:
- Gooi het water dat je gebruikt om je bonen te laten weken weg (als je droge bonen hebt laten weken). (Gebruik dit water niet in je gerecht.)
- Kook bonen goed, tot ze zacht zijn.
- Neem de tijd voor het eten, kauw goed.
- Drink veel, 1½ -2 liter per dag, liefst zonder calorieën zoals; water, thee en koffie zonder suiker, of vetarme bouillon met weinig zout. Voldoende vocht is ook nodig om je darmen in beweging te houden.