Etiketten
Op de verpakking van producten zoals koekjes, drinken, brood en pasta, staan een heleboel teksten, tabellen, cijfers en logo’s. Dit noemen we het etiket. Een etiket kan je heel veel vertellen over of het product wel of niet gezond is.
Wanneer is het handig de etiketten te lezen?
- Als je producten wilt vergelijken zodat je de gezondste keuze kunt maken.
- Als je wilt weten welke ingrediënten er in een product zitten, hoe het is gemaakt, of waar het vandaan komt.
- Als je wilt weten hoe je het product bewaren moet.
- Als je een voedselallergie hebt en je wilt weten of het product vrij is van het ingrediënt waar je allergisch voor bent.
Ingrediëntenlijst
Het ingrediënt dat het meest in het product zit staat vooraan, en dat wat er het minst in zit achteraan. In de ingrediëntenlijst zie je ook of er veel aan het product is toegevoegd.
Pas op
Fabrikanten doen veel om hun producten te verkopen. Denk aan mooi uitziende verpakkingen of vrolijke teksten. Vaak zegt dit niks over hoe gezond het product is. Daarom is het belangrijk om altijd het etiket te lezen waarop je de ingrediëntenlijst en de voedingswaarde kunt vinden.
Een paar voorbeelden van die misleidingen op verpakkingen zijn:
- Uitspraken (ook wel claims) zoals “Bron van vezels” of “Goed voor de weerstand” zijn vaak verkooptrucs. Zo kan een “Ambachtelijk gebakken” brood net zo goed in een fabriek zijn gemaakt!
- Als er op producten “Light” staat hoeft dat niet te betekenen dat er ook minder calorieën in zitten. Vaak zit er wel minder vet in maar ook meer suiker, wat het alsnog een ongezond product maakt.
- Op veel etiketten staat ook de voedingswaarde per portie, bijvoorbeeld per glas of koekje. Maar dat kan verwarrend zijn. Fabrikanten bepalen namelijk zelf hoe groot zo’n portie is. Zo rekent de ene fabrikant 30 gram voor 1 portie en de andere 45 gram voor 1 portie. Kijk daarom als je een product vergelijkt altijd naar: per 100 gram om zo een eerlijk beeld te krijgen.
- Vaak wordt er ook gesproken over referentie-inname (RI). Deze RI laat zien hoeveel 1 portie van het product bijdraagt aan je dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen (in %). De RI geldt voor een ‘gemiddelde volwassene’. Onhandig is dat er geen rekening wordt gehouden met jouw leeftijd, lengte, geslacht of hoe actief je bent. Daarnaast betekent het niet dat je de 100% moet halen. Voor vitamines is het prima als je de 100% haalt. Maar voor zout en verzadigd vet geldt juist: hoe minder, hoe beter.
Zo zie je waar je allemaal op moet letten om een gezonde keuze te maken! Hoe beter je door hebt hoe het werkt, hoe makkelijker het wordt om gezonde producten te kiezen!