Ons Tweede Thuis

Samen fit

Weetjes over eieren…

Home > Voeding > Weetjes over eieren…

Weetjes over eieren:
April is een maand waarin Nederlanders veel eieren eten en niet in de laatste plaats omdat het Paastijd is. We eten maar liefst 32 miljoen eieren tijdens Pasen.

Waar komen onze eieren vandaan?
De meeste eieren die wij eten komen van een kip uit Nederland.

Waar bestaat een ei uit?
Een ei heeft een schaal van kalk. De schaal is wit of bruin, afhankelijk van het ras van de kip. Een kip met witte veren en witte oorlelletjes legt witte eieren en een kip met roodbruine veren en bruine oorlelletjes legt bruine eieren. Je kunt in de winkel kleine tot grote eieren kopen. Hoe groot een ei is kun je zien op de verpakking: S is het kleinste ei, XL is het grootse ei. Daartussen zitten eieren met een M of L grootte.

Hoe gezond is een ei?
Eieren bevatten vooral eiwitten en vetten, weinig koolhydraten. De dooier bevat het grootste deel van het eiwit en vetten. Er zit vooral onverzadigd vet in de dooier (een goed soort vet). Eieren bevatten ook veel vitamine zoals B12, D, A, B2, en foliumzuur Ook zitten er mineralen als fosfor, seleen, ijzer en zink in.

Zijn eieren een goede vlees vervanging?
Door het eiwit, ijzer en vitamine A, B2 en B12 zijn eieren een goede vegetarische keuze. En dus een goede vlees vervanging net als peulvruchten en vis.

Hoeveel eieren mag ik eten per week?
Omdat eieren ook weinig cholesterol bevatten wat een klein beetje meer kans op hart -en vaatziekte kan geven zeggen we: Eten 2-3 eieren per week die pasen in een gezonde voeding. Eet er niet meer. Vegetariërs kunnen 3-4 eieren per week eten.

Hoe zit het met Salmonella in eieren, zijn eieren wel veilig?
In eieren kan salmonella voorkomen. Van een besmetting met salmonella kan je flinke maag-darmklachten krijgen. Verhitting van het ei maakt salmonella onschadelijk. Het eigeel en eiwit mag voor gekookte en gebakken eieren, die gegeten gaan worden, niet meer vloeibaar zijn. Dit is extra belangrijke voor kleine kinderen, ouderen, zwangere en mensen met een verminderde weerstand. Deze mensen zijn extra gevoelig voor een salmonella-infectie

Hoe kook je een ei?
Een ei koken: het lijkt zo eenvoudig. Maar toch kan een minuut langer of korter koken al verschil maken. Hoe kook je nou het perfecte zachtgekookte of hardgekookte ei en voorkom je besmetting met salmonella?
Je kunt de volgende leidraad aanhouden:
• 3 á 4 minuten voor een zachtgekookt ei
• 5 á 6 minuten voor een halfzachtgekookt ei
• 8 á 10 minuten voor een hardgekookt ei
Als je een groot ei hebt, houd dan de bovengrens aan (dus 4 minuten voor een zachtgekookt ei).
Zet de eieren helemaal onder water bij het koken. Laat het water zachtjes koken. Dit zorgt ervoor dat de eieren niet stuk tegen elkaar klotsen. Om het breken van het ei te voorkomen kun je een eierprikker gebruiken om een gaatje te prikken in de schaal.
Na het koken kan je de eieren laten ‘schrikken’ door ze met koud water af te spoelen. Dan pellen ze makkelijker. Ook stopt zo het stollen, anders gaat het kookproces nog een paar minuten door.

Hoe kan je eieren het beste bewaren?
Wanneer je eieren in de koelkast bewaart, verkleint het risico op salmonellabesmetting en de groei van andere bacteriën. Bovendien drogen de eieren minder snel uit in de koelkast. Dan moet je ze wel in de doos bewaren.