Ons Tweede Thuis

Samen fit

Zwemmen op je eigen locatie

Home > Ontspanning > Zwemmen op je eigen locatie

Sommige locaties bieden de luxe van een zwembad. Het warme water biedt een mooie activiteit om je lichaam te beleven, te bewegen en te voelen. Hét middel voor veel mensen om te bewegen zonder hulpmiddel, minder stijf, lekker licht en soms zelfs zonder pijn. Soms gaan alle apparaten als sproeiers, muziekinstallaties, bubbels aan. Super leuk natuurlijk, maar het kan ook anders. Vier dat er een zwembad is en organiseer eens een themadag! Wedden dat er nog meer mensen dan anders wel een duik willen?

Zin in zwemmen met lucht?

Tips en Tops

Basis
– Maak tijdig een leuke uitnodigende email met je verhaal.
– Hang wat posters op van je zwemevenement met de datum, de tijden, contactpersoon en hoe je inschrijft.
– Regel 1 of 2 collega’s die de ramen voor je willen versieren met gekleurd doorzichtig folie voor een speciaal sfeertje.
– Maak een planning voor in het zwembad, maar ook voor op de kant en de kleedkamer. Denk aan het gebruik van de tillift, de badbrancards én de handdoeken…
– Doe je planning in een plastic waterdichtmapje met tape vast aan een reling op de muur.
– Check of het alarm nog werkt wanneer je het licht uit doet (dat is niet overal zo).
– Zorg voor voldoende begeleiding. Houd rekening met epilepsie en zwemvaardigheid. Om echt goed te kunnen genieten is het werken in kleine groepjes prettig. De ervaring leert dat het werken met 3 cliënten ideaal is in de zwembaden binnen de dagcentra.
– Zorg voor voldoende vrijwilligers. De eerste keer is het investeren in zoeken, maar daarna blijkt dat mensen de dag ervoor vrij willen houden.

Bijzondere voorbereiding
– Regel ver van tevoren: noppenfolie, allerlei soorten plastic zakken, plastic flexibele buizen, emmertjes, verschillende bakjes en bekertjes, plastic voetpomp of andere pompen die niet kunnen verroesten, waterspuiten/sproeiers, ballonnen, fysiobal, luchtbed of rubberen boot, pvc pijpjes …
– Print wat leuke afbeeldingen van lucht en/of luchtbellen op A3-formaat. Plastificeer ze en hang ze met tape op de muur op ooghoogte in het zwembad. Wissel het af met noppenfolie. Je kunt ook een stukje op de grond plakken (doe dat dan wel veilig!).
– Regel je muziek. Welke sfeer wil je? Snoezel, rustig, disco… of kun je blubgeluiden vinden op internet?

Tijdens het zwemmen zelf
– Vul samen de zakjes met lucht en probeer ze onder water te houden. Lukt het? Lukt het ook om ze onder jouw benen of die van een ander door te duwen?
– Druk de emmers, bakjes en bekers ondersteboven (dus gevuld met lucht) onder water en keer ze op verschillende hoogtes om. Voel je de bubbels langs je lijf? Hoor je het geluid wat ze maken?
– Blaas bellen met je mond, maak bubbels/belletjes met je handen. Etc. Lukt het met een pvc pijpje?
– Lukt het om op de halfvolle fysiobal te klimmen?
– Durf je te liggen op het volle waterbed en dan de stop eruit te doen? Hoe voelt dat? Krijg je alle lucht eruit?
– Lukt het om op de ballon te gaan zitten in het water? Hoe ligt het met een ballon, zacht opgeblazen luchtbed onder je rug, benen of buik?
– Hoe voelt het lopen over het noppenfolie op de kant van het zwembad of juist onder water?
– Hoe voelt het noppenfolie op de muur van het zwembad? Lukt het om de noppen te laten knappen?

Voor erna
Verzamel je materiaal zorgvuldig. Droog het goed en bewaar bij elkaar in een doos voor de volgende keer. Plan alvast de volgende datum in je agenda!