Ons Tweede Thuis

Samen fit

Twijfel over de houdbaarheidsdatum: kun je dit nog opeten of niet?

Home > Voeding > Twijfel over de houdbaarheidsdatum: kun je dit nog opeten of niet?

Op veel producten staat een houdbaarheidsdatum, zoals een pak sinaasappelsap, voorverpakte groente, vlees, vis, soepen en sauzen. Die houdbaarheidsdatum geldt voor gesloten producten.

Verschil THT en TGT
De datum waarop een product uiterst houdbaar is, kan op twee manieren op de verpakking staan:
dit kan met THT(ten minste houdbaar tot) of TGT (ten minste gebruiken tot).
De THT datum staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven. De fabrikant verzekert je dat tot de THT datum het product veilig en lekker is. En er ook nog goed uitziet. Na deze datum kan het product meestal nog prima gegeten worden. Voorbeelden van producten met een THT-datum zijn melk, sinaasappelsap, pasta, rijst en ingeblikte groente.
Kijk voor de zekerheid wel altijd goed of de kleur, geur en smaak nog klopt!

De TGT datum staat op voedingsmiddelen die snel kunnen bederven, bijvoorbeeld verse (rauwe) vis en vers (rauw) vlees. De datum geeft de laatste dag aan waarop je het product nog veilig kunt eten of drinken. Na deze datum heb je geen garantie meer dat het product vrij is van ziekmakers zoals bacteriƫn. Gooi het product na de TGT-datum dus altijd weg. Ook al denk je dat het product nog wel goed is: gooi het weg!
Doe producten met TGT datum tijdens het boodschappen doen het liefst meteen in een koeltas en thuis in de koelkast. Zo voorkom je dat ze bederven.
Je kunt producten met een TGT datum alleen langer bewaren als je ze invriest. Op het plaatje hieronder vind je hoelang je producten kunt bewaren in de vriezer:

Door goed het verschil te weten tussen de THT en TGT datum en deze in de gaten te houden verspil je minder eten en drinken en word je er niet ziek van.

Bewaarwijzer
In de online bewaarwijzer van het Voedingscentrum kun je opzoeken hoe lang je een product kunt bewaren en krijg je handige tips: Bewaarwijzer