Ons Tweede Thuis

Samen fit

Limburgs zuurvlees

Recept voor
6 Personen
Moeilijkheidsgraad
Gemiddeld
Bereidingstijd
20 minuten bereiden, 2,5 uur wachten
Ingezonden door
WV en DC Hoofdweg, woning A

Ingrediënten

  • 600 gram runderlappen
  • 50 gram ongezouten margarine
  • 100 ml witte wijnazijn
  • 100 ml kraanwater (warm)
  • 4 gedroogde laurierblaadjes
  • 4 jeneverbessen
  • 3 kruidnagels
  • 2 sneetjes ontbijtkoek
  • 4 eetlepels appelstroop
  • 1 eetlepel donkere basterdsuiker

Materialen

  • snijplank
  • vleesmes
  • snijmesje
  • braadpan
  • maatbeker
  • koekenpan

Tips

  • Traditioneel wordt zuurvlees gegeten met dikke frieten. Je kunt het ook serveren met aardappelpuree en sperzieboontjes.
  • Eerder zoet dan zuur dit gerecht: het zuur van de azijn wordt overstemd door de zoete appelstroop en peperkoek.

Voordat je begint

  • Maak het aangerecht schoon met warmwater en een doekje.
  • Verzamel al je ingrediënten en materialen en leg deze op het aanrecht.

Bereidings instructies

  1. Snijd het vlees in blokjes. Bestrooi met peper en zout.

  2. Verhit de helft van de boter in een braadpan tot het schuim begint weg te trekken. Schep de helft van het vlees in de pan en bak het al omscheppend tot het vlees lichtbruin van kleur is.

  3. Voeg de rest van het vlees toe en bak alles al omscheppend heel lichtbruin.

  4. Schenk de azijn en het warme water langs de wand van de pan bij het vlees.

  5. Voeg de laurierblaadjes, jeneverbessen en kruidnagels toe.

  6. Breng aan de kook en doe de deksel op de pan. Stoof het vlees 1 uur op laag vuur.

  7. Schil en snipper de ui.

  8. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de ui in 5 min. al omscheppend goudbruin.

  9. Snijd de ontbijtkoek in blokjes.

  10. Schep de uien met de appelstroop en ontbijtkoek door het vlees en stoof nog 1 ½ uur. Voeg eventueel nog een scheutje warm water toe.

  11. Breng het zuurvlees op smaak met suiker, peper en eventueel wat zout.

[printfriendly]