Ons Tweede Thuis

Samen fit

Klassieke boerenkoolstamppot

Home > Voeding > Recepten > aardappelen, Azijn, Boerenkool, Rookworst > Klassieke boerenkoolstamppot
Recept voor
4 Personen
Moeilijkheidsgraad
Gemiddeld
Bereidingstijd
40 minuten
Ingezonden door
SamenFit

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 600 gram verse boerenkool
  • 1 magere rookworst (375 gram)
  • 25 gram margarine uit een kuipje
  • 1 eetlepel azijn

Materialen

  • snijplank
  • snijmes
  • grote kookpan
  • pureestamper

Tips

  • Lekker met piccalilly of mosterd.
  • Variatietip:Met koolraap en shoarmavlees: Vervang de helft van de aardappelen door 500 g panklare koolraap en verleng de kooktijd met 5 min. Voeg 1/2 el tijm toe. Vervang de rookworst door 300 g knapperig bruingebakken shoarmavlees.
  • Variatietip: Met prei en bacon: Bak 4 plakken bakbacon knapperig in 25 g boter en roerbak 300 g panklare prei in het bakvet. Meng de prei met 10 fijngehakte Amsterdamse uitjes, 2 eetlepels paprikasalade (potje) en wat mosterd door de stamppot. Leg de bacon er samen met de worst op.
  • Variatietip: Met geitenkaas en tomaat: Meng in plaats van de rookworst 2 bosuitjes in ringetjes, 2 tomaten (zonder pitjes) en 250 g Hollandse geitenkaas in blokjes door de stamppot.

Voordat je begint

  • Maak het aangerecht schoon met warmwater en een doekje.
  • Verzamel al je ingrediënten en materialen en leg deze op het aanrecht.

Bereidings instructies

  1. Schil de aardappelen en snijd in stukken.

  2. Doe de boerenkool in een grote pan en leg de aardappelen erop.

  3. Voeg wat zout toe en schenk er water bij totdat de aardappelen net onder staan. Breng op middelhoog vuur aan de kook. Laat de boerenkool in ca. 10 min. slinken.

  4. Haal de rookworst uit de verpakking en leg op de aardappelen. Kook de aardappelen en boerenkool nog ca. 15 min. zachtjes gaar.

  5. Neem de rookworst uit de pan en houd warm onder een deksel.

  6. Giet de aardappelen en boerenkool af en vang het kookvocht op. Stamp fijn.

  7. Voeg de boter en azijn toe en roer alles goed door elkaar.

  8. Voeg al roerend steeds een scheutje kookvocht toe.

  9. Warm de stamppot al roerend nog enkele min. door. Breng op smaak met peper en eventueel zout en nog een scheutje azijn.

  10. Schep de stamppot op borden, snijd de rookworst in plakjes en leg op de boerenkool.

[printfriendly]