4 Personen
Gemiddeld
30 minuten
SamenFit
Ingrediënten
- 800 gram kruimige aardappelen
- 800 gram pastinaak
- 3 rode uien
- 4 eetlepels olijfolie
- 7,5 gram verse salieblaadjes
- 1 eetlepel appelstroop
- 150 ml appelsap
- 1 theelepel aardappelzetmeel
- 1 theelepel kraanwater
- 150 gram oude Beemster 30+ kaas
- 125 gram creme fraiche light
Materialen
- ruime kookpan
- snijplank
- snijmes
- koekenpan
Tips
- Serveer bij deze stamppot (vegetarische) gehaktballetjes.
Voordat je begint
- Maak het aangerecht schoon met warmwater en een doekje.
- Verzamel al je ingrediënten en materialen en leg deze op het aanrecht.
Bereidings instructies
Schil de aardappelen en pastinaak en snijd in gelijke stukken.
Kook de aardappelen met de pastinaak in water met zout in 20 min. gaar.
Schil ondertussen de ui en snijd deze in ringen.
Verhit de olie in de koekenpan en bak alleen de blaadjes van de salie in 2 min. krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
Verhit de olie in de koekenpan en bak de ui 5 min.
Voeg de appelstroop en het appelsap toe en breng aan de kook.
Los het aardappelzetmeel op in het water. Voeg toe en roer tot een gebonden jus. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd de kaas in blokjes van 1/2 cm (brunoise).
Giet de aardappelen en pastinaak af, maar vang 100 ml kookvocht (per 4 pers.) op.
Stamp de aardappelen met de pastinaak, het kookvocht en de crème fraîche tot een smeuïge puree.
Schep de kaas erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Serveer de stamppot met de salie en uienjus.